fredag, februar 10, 2006

Beskrivelse av vinene

Dolcetto d’Alba Colombé 2004

VINGÅRDENS NAVN:
Renato Ratti

TAPPET OG LAGET:
Renato Ratti var en av foregangsmennene når det gjaldt å promotere vinene fra Piemonte. Han mente den eneste måten Barolo, Dolcetto og Barbera kunne etablere seg internasjonalt var ensidig fokus på kvalitet. Denne tradisjonen er til fulle ivaretatt av sønnen Pietro som er vinlager på eiendommen i dag.

OMRÅDET:
Vinen kommer fra ” Single vinmarken” COLOMBÉ som ligger i landsbyen Mango ved byen Neive, innenfor appellasjonen Alba, som er et av flere underområder i Piemonte. Beliggenheten er på 550 meter over havet. Området er perfekt til den tidlig modne dolcetto druen, men for høyt for nebbiolo. Området ligger i den sørvestlige delen nord i Italia (Piemonte betyr ved foten av fjellene). Området er lite og preges av mange landbesittere med små marker. Klimaet her preges av lange og varme somre og kald vinter. Værforholdene er forøvrig svært varierende, så årganger spiller en stor rolle så langt nord.

JORDSMONN:
Jordsmonnet består av mager hvit kalkholdig jord med mye sand. Avkastning er kun på 1 kg pr plante. Beplantningen er på 5000 til 5500 planter pr hektar.

DRUETYPER:
Vinen er laget på 100 % Dolcetto drue. Denne modnes relativt lett og plantes for det meste i marker som vender mot nord og nordøst. Det mest fremtredende trekket er bløt og innsmigrende frukt med moderat fruktsyre og noe tanninstruktur. Vinene bør som oftest drikkes på et tidlig tidspunkt.

PRODUKSJON:
Tradisjonell vinlaging. Dette innebærer 6 dagers gjæring og maserasjon ved 28 grader på temperaturkontrollerte ståltanker og kort opphold på tank før flasketapping. Totalproduksjon på 60 000 flasker.

BRUKSOMRÅDE:
Elegant vin med konsentrert, ung, leskende og delikat frukt. Flott konsentrasjon, en aning søtlig i anslaget og behagelig syrlig avslutning. Bra fylde. Flott vin til lettere retter med sjysaus, men vil også kunne fungere godt til fiskeretter basert på breiflabb, steinbitt, torsk og liknende fiskeslag. For å fremheve fruktigheten optimalt bør vinen serveres lett avkjølt.

ÅRGANG: 2004
HORECA: KK 424671 VSD 10702
VINMONOPOL: Nr. 30321


Barbera d’Alba 2004
Torriglione

VINGÅRDENS NAVN:
Renato Ratti

TAPPET OG LAGET:
Renato Ratti var en av foregangsmennene når det gjaldt å promotere vinene fra Piemonte. Han mente den eneste måten Barolo, Dolcetto og Barbera kunne etablere seg internasjonalt var ensidig fokus på kvalitet. Denne tradisjonen er til fulle ivaretatt av sønnen Pietro som er vinlager på eiendommen i dag.

OMRÅDET:
Vinen kommer fra marker nær byen Alba innenfor appellasjonen Piemonte. Området ligger i den sørvestlige delen nord i Italia (Piemonte betyr ved foten av fjellene). Området er lite og preges av mange landbesittere med små marker. Klimaet her preges av lange og varme somre og kalde vintre. Værforholdene er forøvrig svært varierende, så årganger spiller en stor rolle så langt nord.

JORDSMONN:
Jordsmonnet består av leire med høyt kalkinnhold og varierende grad av sand. Dette betyr at viner fra forskjellige marker kan bli relativt ulike og besitte forskjellige egenskaper.

DRUETYPER:
Vinen er laget 100 % på Barbera-drue. Denne modnes relativt lett og plantes for det meste i marker som vender mot øst. Det mest fremtredende trekket er syrlig frukt og moderat tanninstruktur. Vinene har ofte et godt lagringspotensiale. Denne supervinen kommer fra en enkeltvinmark med navnet Torreglione. Beliggende på vei opp mot La Morra i best mulig jordsmonn.

PRODUKSJON:
Moderne vinlaging. Dette innebærer gjæring på temperaturkontrollerte ståltanker og opphold på fat før flaskelagring.

BRUKSOMRÅDE:
En elegant vin med delikat frukt av røde bær som kirsebær. God konsentrasjon og bra fylde, med behagelig syrlig avslutning. Flott vin til middels kraftige kjøttretter med sjysaus, men vil også kunne fungere godt til fiskeretter basert på breiflabb, steinbitt, torsk og liknende fiskeslag.

ÅRGANG: 2004
HORECA: KK 808964 VSD 13919
VINMONOPOL: Nr. 34349


Barbaresco 2001

VINGÅRDENS NAVN:
Produttori del Barbaresco

TAPPET OG LAGET:
Produttori er et kooperativ, av mange regnet som et av verdens beste sådanne. Organisasjonen består av 56 medlemmer/landbesittere som alle leverer alle sine druer hit.

OMRÅDET:
Vinen kommer fra appellasjonen med samme navn som vinen, Barbaresco. Området ligger i den sørvestlige delen av Piemonte helt nord i Italia (Piemonte betyr ved foten av fjellene). Området er lite og vinmarkene ligger rundt de tre landsbyene Barbaresco, Neive og Treiso. Klimaet her preges av lange og varme somre og kalde vintrer. Værforholdene er forøvrig svært varierende, så årganger spiller en stor rolle så langt nord.

JORDSMONN:
Jordsmonnet består av leire med høyt kalkinnhold og varierende grad av sand. Dette betyr at viner fra forskjellige marker kan bli relativt ulike og besitte forskjellige egenskaper.

DRUETYPER:
En Barbaresco er alltid laget på 100 % Nebbiolo. Dette er en sakte modnende drue som tilpasser seg og reflekterer det jordsmonnet den vokser i. Den gir viner med mye syre og tannin og delikate og intense aromaer. Vinene har ofte et godt lagringspotensial.

PRODUKSJON:
Gjæring på temperaturkontrollerte ståltanker og lagring på store, brukte eikefat i 18 måneder før flasketapping.

BRUKSOMRÅDE:
Smaksrik vin med konsentrert og delikat frukt. Godt balansert syrestruktur og lang fast ettersmak. Flott sammen med de fleste kjøttretter med en viss smakstyngde, men vilt og modne oster vil fungere spesielt godt.

ÅRGANG: 2001
HORECA: KK 279992 VSD 12246
KK 815969 VSD 13323 Magnum
VINMONOPOL: Nr. 31906 Nr. 47527 Magnum


Barolo Marcenasco 2001

VINGÅRDENS NAVN:
Renato Ratti

TAPPET OG LAGET:
Renato Ratti var en av foregangsmennene når det gjaldt å promotere vinene fra Piemonte. Han mente den eneste måten Barolo kunne etablere seg internasjonalt var ensidig fokus på kvalitet. Denne tradisjonen er til fulle ivaretatt av sønnen Pietro som er vinlager på eiendommen i dag.

OMRÅDET:
Vinen kommer fra appellasjonen med samme navn som vinen, Barolo i La Morra og fra vinmarken Marcenasco. Området ligger i den sørvestlige delen av Piemonte helt nord i Italia (Piemonte betyr ved foten av fjellene). Området er lite og preges av mange landbesittere med små marker. Klimaet her preges av lange og varme somre og kalde vintre. Værforholdene er forøvrig svært varierende, så årganger spiller en stor rolle så langt nord.

JORDSMONN:
Jordsmonnet består av leire med høyt kalkinnhold og varierende grad av sand. Dette betyr at viner fra forskjellige marker kan bli relativt ulike og besitte forskjellige egenskaper. Druer fra 3 vinmarker, Torreglione, Rocche og Serra.
Endring: Mener Pietro at man finner størst endring. De jobber mye bedre i vinmarkene og utbytte er godt ned litt cirka 10% og ligger i dag på cirka 1kg pr vinplante. Når han overtok gården i 1989 var det nok mer vanlig med 1,5-2,0 kg. pr plante.

DRUETYPER:
En Barolo er alltid laget på 100 % Nebbiolo. Dette er en sakte modnende drue som tilpasser seg og reflekterer det jordsmonnet den vokser i. Den gir viner med mye syre og tannin og delikate og intense aromaer. Vinene har ofte et godt lagringspotensiale.

PRODUKSJON:
Tradisjonell vinlaging. Dette innebærer gjæring i 10-12 dager på temperaturkontrollerte ståltanker, med overpumping to ganger daglig. To års lagring på store brukte slovenske eikefat og 30 % av vinen i 2 års gamle barrique før flasketapping.
Endring: To års lagring på store brukte slovenske eikefat og 50 % av vinen i
gamle barrique før flasketapping. Av de 50% er cirka 20% nye, 80% 2-3 år gamle. Generelt bedre vinifikasjon pga utstyr, kunnskap. (Hans egen alder)

BRUKSOMRÅDE:
En rik, fyldig og elegant vin med konsentrert og delikat frukt. Klassiske toner av mørke og røde bær, skogbunn og høstløv. En balansert vin med god syrestruktur og lang fast ettersmak. Flott sammen med de fleste kjøttretter med en viss smakstyngde, men vilt og modne oster vil fungere spesielt godt.

ÅRGANG: 2001
Endring:
Selv om 2000 var en strålende årgang mener Pietro at 2001 for han var enda bedre og dette har mye med at han laget så god 2001.

VINMONOPOL: Nr. 30332

Et særdeles godt kjøp!


Moscato d’Asti

VINGÅRDENS NAVN:
Azienda Agricola Paolo Saracco.

TAPPET OG LAGET:
Vinmaker/eier Paolo Saracco. Knøttliten produsent som regnes for en av Piemontes aller beste produsenter av Moscato som har stor kvalitetsfokus og går sine egne veier.

OMRÅDE:
Vinen kommer fra Piemonte i den nordvestlige delen av Italia. Klimaet her preges av strenge vintre, men med lang vekstsesong som gir mulighet for god modning av druene.

JORDSMONN:
Stor variasjon, med overvekt av kalkholdig leire og varierende grad av sand.

DRUETYPER:
Moscato, en aromatisk drue med fremtredende frukt/druepreg.

PRODUKSJON:
Fermentering i rustfrie ståltanker med moderne temperaturkontroll. Alkoholgjæringen stanses på et tidlig tidspunkt ved å kjøle ned vinen for å beholde noe restsødme. Siden gjæringen skjer på lukket tank vil vinen få et lett musserende preg. Før flasketapping filtreres vinen slik at det som måtte være igjen av gjærceller fjernes.

BRUKSOMRÅDE:
Fremtredende aromatisk karakter med behagelig syrebalanse. Elegant sødme og først og fremst frisk, innsmigrende karakter. Perfekt sammen med jordbær og desserter der frukt og bær dominerer. En alternativ og ikke minst en god kombinasjon er sammen med kald eller varm gåselever grunnet sødmen og den fine syrestrukturen..

ÅRGANG: 2004
HORECA: KK 246454 VSD 12832
VINMONOPOL: Nr. 32677

*****, ”lett perlende og fersk søt moscato med distinkt druekarakter og fin friskhet. God allround dessertvin,” VINFORUM
84 Poeng ”Dette er ren og skjær nytelse” Dagens Næringsliv

Ingen kommentarer: