fredag, november 02, 2007

-

Årsmøte, 2.11.2007

Tradisjonen tro ble årsmøtet gjennomført på noen få minutter. Litt diskusjon rundt styrets forslag om endring av kontingent fra par til individ gjorde at vi ikke satt ny tidsrekord. Etter avstemming ble styrets forslag godkjent. I regnskapet var det noen uoverensstemmelser rundt Vinmonopolets bruk av ører i sine priser. Årsmøtet godtok imidlertid årets regnskap etter at revisor forklarte forholdene og viste til at differansen ikke var mer enn enkroneogtredveøre (kr 1,30)!
Geir Olav Berg trådte ut av styret etter eget ønske, og Dagfinn Røed overtok hans plass.

Viner fra Roussillon, Frankrike

For andre gang var vi samlet hos Martin Freiberger i Odd Fellow. Bloggansvarlig var ikke til stede første gang, og jeg vil derfor benytte anledningen til å bringe videre mine subjektive tanker vedr stedet. Lokalene egner seg godt til vår aktivitet; gode garderober, fine salonger, og et passelig stort lokale hvor det var plass til alle 56 påmeldte ved et hesteskoformet bord. Jeg tror også at de aller fleste kunne følge med på presentasjonen på ”tavlen” uten å måtte oppsøke helsevesenet i etterkant.


Apropos helsevesen…

Dagens kåsør var Bernt Herman Høgsæt, en Bodøværing bosatt i Fredrikstad, med mangeårig praksis i Sarpsborg. Han poengterte relativt raskt – dvs i løpet av de 3 første setninger – at vin, det er sunt! I alle fall sammen med mat. Han har for øvrig laget svært fine nettsider hvor region og produkter presenteres.
Bernt har i mange år tilbrakt ferier i Frankrike, nærmere bestemt i området Roussillon – et område i Languedoc mellom og Marseilles og Spania. Området er spesielt kjent for søte viner. Dette oppnås ved at gjæringen stoppes ved at det helles på sprit - gjæringen stoppes og druesmaken beholdes. På andre viner benyttes teknikker hvor man kontrollert slipper til/ikke slipper til oksygen under lagringsprosessen. Dette gjør at vinen blir kraftigere med mye smak - eventuelt beholder mer av fruktsmaken. Geografisk ligger området som i en amfi-scene, med fjell i sør, vest og nord. I øst blinker et asurblått middelhav… Det dyrkes vin opptil 600 m høyde, og regionen har flest soltimer i Frankrike (2500 timer/år). Det hevdes av flere at de har Frankrikes beste forhold til å dyrke vin, noe sikkert andre er uenige i! Det har i vinsammenheng vært omtalt som et ”bulk”område, men har i de senere årene kommet på kartet med en rekke kvalitetsviner. Denne utviklingen har Høgsæt fulgt gjennom flere år, og synes nå at vi også skal kunne få tilgang på gode viner fra dette området. Han har derfor startet sin egen vinimport, viner som pr i dag kun finnes på tilleggsutvalget. Som en kuriositet kan nevnes at vinene fraktes til Norge med trailere fra Kingsrød, og mellomlagers på Hafslund før de ender på et Vinmonopol. Ekte Østfoldimport, med andre ord! Høgsæt geleidet forsamlingen gjennom et område som har en varierende og spennende natur, fruktbart og karrig jordsmonn, unge vinbaroner som går nye veier, en rekke kjente og ukjente vindruer, og en vinhistorie som startet for 2800 år siden! Som vanlig vil redaksjonen ikke kommentere vinene, men det syntes som at Vinicoles medlemmer ble positivt overrasket over flere… Det kan også nevnes at vin 2 og 4 har vunnet sølv- respektive gullmedalje i nylige konkurranser i Paris.

Vi smakte på følgende viner: (Klikk på bilde for forstørrelse)


Vin des pays Côtes Catalanes Cuvée Le Sud (hvit)
Best nr. 5612301, kr 195
AOC Côtes du Roussillon Prestige Rouge
Best.nr. 5611901, kr 154
AOC Côtes du Roussillon Sarda Rouge
Best.nr. 5612201, kr 160
AOC Côtes du Roussillon Villages Desirade (servert til maten)
Best.nr. 5612401, kr 195
AOC Muscat de Rivesaltes (søt hvit dessertvin, servert med Roquefort).
Best.nr. 5612501, kr 186

Côtes du Roussillon Villages Desirade var valgt som kveldens matvin. Vinen er delvis produsert på 100 år gamle vinstokker, og lagret 12 mnd på eikefat (80 % nye, 20 % gamle fat). Vinen kan godt drikkes alene, men tåler både storfe og grillmat. Freiberger/Høgsæt hadde valgt en lammestek med fløtegratinerte poteter og rattatoi som tilbehør. Mange var enige i at både mat og vin smakte fortreffelig!

Som en overraskelse ble det til kaffen servert en søt rødvin.

Ingen kommentarer: