fredag, mars 31, 2006

VINER FRA USA

Noe under 50 mennesker ville gjerne smake på viner fra USA. Selv om vi er i slutten av april, er det fremdeles vinterlig ute, med masse snø. Liz Mortensen, kjent fra vinspaltene i KK, var kveldens kåsør. Daglig jobber hun som vingrossist og daglig leder av Vinhuset i Oslo.
Liz grep forsamlingen med en gang, og forklarte oss på en informativ og humoristisk måte hvorfor det var så vanskelig å lage gode viner i California. Med en brennhet Central Valley hvor de store vingårdene ligger, er det nærmest umulig å synkronisere druenes modning og aldring. Resultatet blir mye sukker, høyt alkoholinnhold og ofte ”syltetøysmak”. Det var heldigvis ikke denne sjangeren vi skulle smake på. Vi beveget oss bort fra Central Valley og over til de dalfører som går fra innlandet og ut mot Stillehavet. Her avkjøles luften av morgen- og ettermiddagståke dannet av fuktig havluft, og vekstforholdene er bedre for vindruene.


(klikk på bildet for å få det større)
Vinene vi smakte på var alle gode, og om de var verdt pengene får være opp til hver enkelt. Interessant var det å høre om forskjellen på økologisk og biodynamisk dyrket vin. Hvitvinen tilhørte sistnevnte kategori, og var dyrket etter mer eller mindre forståelige ritualer og høstet i henhold til månefaser. Både Liz og mange av gjestene var enig i at matvinen (Ravenswood) var et hyggelig bekjentskap. Den kan blant annet passe godt til ribbe.

Disse vinene smakte vi:
46516 Bonterra Chardonnay 2002 (kr 160,00)
41588 Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2001 (kr. 193,00)
13172 Beringer Founders Estates Merlot 2002 (kr. 129,50)
41232 Robert Mondavi Napa Valley Cabernet Sauvignon 2000 (kr. 341,00)

Til maten:
46780 Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2003 kr. 129,90

Alt i alt en hyggelig kveld, med tilbakemeldinger om at presentasjonen av vinene var meget god! Mange av gjestene fikk smake på nye, interessante viner som kanskje vil prøves sammen med grillmat til sommeren.

Til middag ble det servert ekte amerikansk mat med spare-ribs, mengder av barbecue sauce, mais, potetbåter og rødkålkompott. Det var godt at det var lagt ut ekstra servietter!

(Alle bilder kan klikkes på for å få dem større)

1 kommentar:

Anonym sa...

Ravenswood Vintners Blend Zinfandel var god til grillmaten!