fredag, mai 12, 2006


Vin til sommermat


Ca 30 medlemmer fikk gleden av å kose seg gjennom flere småretter med deilige, og for mange, nye sommerviner. Lise-Gro og Cato sto for det faglige, hvor Cato hadde satt sammen viner og mat, mens Lise-Gro holdt et svært godt foredrag om de 10 grunnreglene (se nederst i dette innlegget) hvor vi lærte mye interessant om hva som passer sammen og hvorfor det passer sammen.
Maten og vinen var et kapittel for seg, og jeg antar at mange fikk gode idéer om hva de kan overraske venner med i sommer.

Vi nøt oss gjennom følgende:









(klikk på bildene for å få dem større)

Vin nr.1:
Tørr hvitvin fra Rias Baixas i Spania: Pazo de Villarei Albriño 2004 art. nr. 15202, pris 110 kr. Til denne spiste vi marinerte scampi og ferskvannskreps. Denne vinen ble testet i Aftenposten etter vårt møte. Den fikk toppkarakter, og siden alt vi hadde kjøpt inn, ble konsumert i løpet av kvelden, falt den nok i smak hos våre medlemmer også.
Vin nr.2: Tørr hvitvin fra Alsace: Doppf & Irion Gewurstraminer 2002 art. nr.741, pris 129 kr. Maten var gravet laks med sennepssaus og honning. Gewurstraminer og gravlaks; en klassiker.
Vin nr. 3: Rosévin fra Piemonte: Il Mimo 2005 art. nr. 48208 pris 132 kr. Vi spiste asparges med seranoskinke. Verden beste (?) rosèvin skuffet ikke.
Vin nr. 4: Rødvin fra Burgund: La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2004. Art. nr. 14422, pris 156 kr. Mat: Smørstekt kveite med byggotto, kapers og vårløk. En spennende og velsmakende miks.
Vin nr. 5: Søt oppspritet vin Muscat de Rivesaltes: Domaine Brial Muscat de Noël 2003.Art. nr. 50426, pris 215,60 kr. Desserten var pannacotta med jordbær og lakris sky. Vinen hadde for lite syre til å matche de vegetabilske fettsyrene i maten etter min (Catos) mening. Det finnes bedre Muscat de Rivesaltes, men de ser ut til å være vanskelige å få til Norge.

10 grunnregler for lettere å harmonere mat og vin

1. Vinen må inneholde minst like mye rundhet og sødme som maten
2. Bitterstoffer i mat og vin forsterker hverandre
3. Mat med varmt krydder trenger vin med sødme
4. Mat med mye fett trenger tanniner eller syre
5. Harmoni ved komplementerende smak og konsistens
6. Kontrasterende smaker kan virke harmonerende
7. Mat med mye syre bør kombineres med runde, og gjerne sødmefylte viner
8. Maten bør ikke overdøve vinen - og omvendt
9. Råvarene er viktige, men det er det totale smaksbildet som teller
10.Rødvin og fisk, vinen bør ha lite tannin og saftig karakter

Ingen kommentarer: