fredag, september 08, 2006

Biodynamiske viner

Det første høstmøtet ble avholdt 8. september. Været var fint, og temperaturen på dagen var ca 20 grader. 40 av klubbens medlemmer stimlet sammen i Festivitetens lokaler for å lære noe om vin og ellers ha en fin aften.
Kveldens foredragsholder var fra Oslo. Gyri Mentzoni er butikksjef ved Briskeby Vinmonopol og har spesialisert seg på biodynamiske viner. Det høres jo svært så vitenskapelig ut – men er i virkeligheten det motsatte. Det er på en måte ”Tilbake til fremtiden”, som Gyri sa.
Rudolf Steiners filosofi om helhetlig tanke er dypt forankret i en biodynamisk vinbonde. Det tas hensyn til både sol- og månefaser, gamle legeplanter (nesler og roser) og gjødsling med både kumøkk og horn (!) – alt for å få frem de beste egenskapene i vindruene. Det har enda ikke lykkes vitenskapen å bevise hva som skjer, men det kjennes på smaken at noe skjer når biodynamiske prinsipper legges til grunn. Grunnet mistro og latterliggjørelse vil fremdeles mange produsenter ikke markedsføre at de selger biodynamiske viner. Du må derfor selv ofte finne ut dette på egenhånd, f.eks via nettet. De fleste vinene er bestillingsviner. Foredraget var svært fascinerende, og Gyri ble stadig avbrutt av spørsmål fra en lydhør forsamling.
Hun lot oss ta del i en spennende verden hvor vi fikk smake på flere interessante viner; både Champagne, hvitt og rødt. Reaksjonene rundt i lokalet tilsier at vinene var en svært positiv overraskelse, og at flere vil prøves utover høsten!

Vi smakte på følgende viner:







(klikk på bildet for å få det større)

40366 Champagne; Terre de Vertus, Larmandier Bernier
45044 Hvit Alsace; Sylvaner, Ostertag
48398 Hvit Rheinhessen ;Riesling, Rotschiefer, Heyl
47871 Hvit Loire, Les Vieux Clos, Nicolas Joly
7810 Rød Rhône; Rasteau, Chapoutier





Festiviteten serverte Liveche kylling med bakte rotfrukter & bønner, smørdampet purre og timiansaus. Til maten fikk vi servert 31236 Vajra, Langhe Rosso fra Piemonte.

Ingen kommentarer: