fredag, februar 02, 2007

Røde viner til lyst kjøtt

Årets første vinmøte samlet nesten 50 mennesker i Festiviteten en klar februarkveld med en fantastisk fullmåne.

Kvelden var viet lette røde viner som i følge tilgjengelig informasjon skulle passe godt til lyst kjøtt. Det finnes en rekke forskjellige kjøttyper som defineres som lyst kjøtt; for eksempel kylling, svin, kalkun, kanin, vaktel og kalv. Avhengig av både kjøttype, garnityr og sauser vil valg av vin variere mye. Fellesnevneren er å velge en vin uten mye tanniner, ei heller mye syre.

Det var lagt opp til en geografisk reise og gjettelek, hvor vi til slutt havnet i land som lå på tre kontinenter rundt Atlanterhavet. Interessant var det blant annet å høre at den argentinske vinen ble laget av franskmenn med italienske druer! Alle vinene var lette, og det kunne høres ut som at spesielt de kvinnelige gjestene falt for den lette og "enkle" smaken vi hadde i glassene.
Cato og Bjørn – klubbens egne kapasiteter – trollbandt forsamlingen gjennom en reise som startet i Frankrike. Derfra hoppet vi med syvmilsstøvler til Sør-Afrika, videre til Portugal og Argentina. Avslutningsvis havnet vi midt i det brasilianske steppeland, 45 mil inn i landet og bare 7 grader fra ekvator. Går det an å lage vin under slike forhold? Som vanlig overlater vi til hver enkelt å gjøre seg opp en mening om smaken.

Vi drakk følgende viner (klikk på bildene for større bilder):










Trénel Cuvée Rochebonne (Beaujolais), nr 33241 kr 114
Two Oceans Cabernet Sauvignon - Merlot (Sør-Afrika), nr 44507 kr 100
Reserva Casa do Cónego (Portugal), nr 14888 kr 88
Lurton Bonarda (Argentina), nr 32558 kr 90
Rio Sol (Brazil), nr 42833 kr 100


Kveldens middag var en en cross-over rett, inspirert av landene rundt Atlanterhavet.
Ytrefilet av svin rullet i couscous og urter, servert med grillet mais, ristet sopp og rødløk, smørdampede aspargesbønner og urtesjysaus.


Det ble delt ut noen ”stensiler” hvor alle kan studere de 10 reglene for hvordan kombinere mat og vin (se mai 2006) og røde viner som passer til lyst kjøtt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den argentinske vinen var et hyggelig bekjentskap.

Anonym sa...

Enig med deg. Ble skuffet over den fra Sør-Afrika. :-)