fredag, mars 23, 2007

Viner fra Italia

Kvelden var viet viner fra Piemonte-området. Våren hadde satt seg inn under huden på alle 45 gjester – noe som forsterket den gode følelsen.

I Halden bor det en svenske ved navn Per Åsander. Han har gjestet oss tidligere, og vi mer enn ante at han kunne sakene sine meget godt. Gjennom en times ”forelesning” tok han oss med på en uforglemmelig tur til Italia geleidet av et interessant bilde- og lydshow. Som første skandinav er Per utdannet Sommelier i Roma. Det var derfor natrurlig for ham å varte opp med italienske gloser og uttrykk så lange som en spagettimiddag.
I Italia har de produsert vin siden 600 år før Kristus, og de disponerer mange, mange hundre druetyper. Det er en rekke vinregioner i Italia, og det er stor forskjell på smak og særpreg avhengig av hvor vinen kommer fra.
Piemonte er en samling av 8 provinser - med eget flagg. I 1861 ble Torino Italias første hovedstad under Viktor Emmanuel II, men i 1865 overtok Firenze og fra 1870 Roma. Landskapet er bakkete, og Alpemassivet skaper en dramatisk bakgrunn til mange av vinmarkene.

Per gjorde et poeng av at vi ikke burde kjøpe vin etter terningkast. Stol på egen ”nese”; finn ut hvilke hovedretning(er ) av smak du liker og følg dette. Han ga oss også en innføring i hvordan lese etiketter – og hvor mye informasjon det kan gi oss. Han hadde med seg et et merkelig glass uten stett. Det var konstruert spesielt for vinsmaking, og bør vel fra nå av være en del av basisutstyret klubbens medlemmer har hjemme...


Og hvilke viner!
Vinene vi smakte på gjennom kvelden var alle én-drue viner.
Jeg vil som vanlig ikke kommentere smak osv i disse spalter, men jeg er ikke det er tvil om at vinene vi fikk servert falt i smak hos de aller fleste. Akkopangert av morsom og nyttig informasjon smakte vi oss gjennom følgende viner:

10206-01 Derhona Colli Tortonesi kr. 167,90
42533-01 Bricco del Cucu Dogliani kr. 159,00
10199-01 Monleale Barbera Colli Tortonesi kr. 175,20
10991-01 Costamagna Barolo Rocche dell`Annunzita kr. 348,30

Vi fikk også en trykksak hvor vi selv kunne skrive noe om visivo, olfattivo, gustativo og cibo. (utseende, lukt, smak og mat).

Festiviteten serverte en deilig langtidsbrasjert oksemørbrand med olivenmarinerte cherrytomater og ”potetmoskake”. Som matvin brukte vi Monleale Barbera, noe som falt i god smak.

For første gang i klubbens historie hadde vi utlodning. Det var knystende stille da vinnerloddene ble ropt opp, spenningen var til å ta og føle på… Kanskje noe vi vil se flere ganger?

Etter maten fortsatte Per å fortelle om små og særegne områder i Piemonte. Som dessert fikk vi et glass med Barolo. Tung og kompleks, dyr og deilig!

Hyggelig at Festiviteten har begynt å spandere kaffe i salongen etter maten, da er det lettere for flere å sitte igjen og prate litt og la maten synke før de reiser hjem.

Ingen kommentarer: