fredag, februar 22, 2008

Vinmøte 22 feb 2008 - Provence

Vinen er solens lys, innesperret på flaske…

Et nytt vinår ligger foran oss, og dersom fortsettelsen blir som starten, så lover det godt.
Kvelden var viet Provence, og som reiseleder hadde noe over 40 club-vinicolere fått tak i Carl-Erik Christoffersen fra Vinreiser og opplevelser. Han har i flere år arrangert turer i både Frankrike, Italia, Tyskland og Libanon. Sistnevnte reisemål skrøt han for øvrig mye av. Innledningsvis ga han oss et sitat fra Bjørnstjerne Bjørnson (fra Geografi og kjærlighet) hvor det sies: ”En av fordelene ved å reise, er at vi lærer å velge rett vin”. Så når vi i kveld skulle konsentrere oss om Provence, hva var da bedre enn å henge oss på en av hans turer i området. Gjennom en bildekavalkade ble vi med på en tur som startet i åsene bak Nice, og endte opp i traktene nordvest for Marseilles.
Provence er først og fremst kjent for sine Roséviner, men det finnes selvfølgelig både gode røde og hvite også.
Ca 50 minutters kjøretur fra Nice finnes en liten by ved navn Aups. Der finnes det også en gammel herregård som nå fungerer som hotell (La Bastide du Calabou). Fra dette området fikk vi smake en klassisk rosévin ved navn Château de Saint Martin. Den har en kraftig og fyldig smak, og passer godt til tapenade og skalldyrsalater. Den skal serveres kald, helt ned i 6C. Det var enighet om at den luktet forfriskende sommer. Lyse, røde bær, tørr og fruktig. For under 100-lappen pr flaske blir den å finne på mange hagebord i sommer… Videre ble det servert en rødvin på en artig, rund flaske. Den karakeriseres som en enkel vin, med god sødme. Den bør også serveres relativt kald (14-16C), da dette får frem mer syre, og dermed gir en friskere smak. En vin som gjerne kan nytes uten følge av mat.
Mens vi smakte på vinene reiste vi stadig lengre vestover, og var innom byer som Frèjus, St. Tropez og Toulon. Områder med både fine båter og gode viner! Vi fikk delta på en solid fransk lunch litt borte fra kysten, med både smakspirrer, forrett, 1-2 hovedretter, hvilerett, ost og dessert. Det ble av Christoffersen anbefalt å kjøpe med seg tørkede krydderurter når man er på de kanter. Andre ikke-vin produkter området er kjent for, er oliven og trøfler. Husk at olivenolje skal være grønn, og skal oppevares mørkt. Gul olivenolje er for gammel!
Vinene kom som perler på en snor, og før vi visste ordet av det var vi fremme i de vestligste områdene av Provence. Vi fikk nok en deilig rosévin, en fyldig og tung rødvin fra Bandol, og avsluttet med enda rødvin, som også fikk følge maten (Le Galantin). Disse siste rødvinene er begge gode lagringsviner, med både mye alkohol og tanniner.

Vi drakk følgende viner: (trykk navn for hjemmeside, pris for Vinmonopolet)
Château de Saint Martin Cru Classe (rosé) kr 98
Bandol Domaine La Suffrène (rosé kr 140 og rød kr 200)
Medinet (rød) kr 126
Bandol Le Galantin kr 170

Vi spiste lammestek med Provencekrydder og fløtegratinerte poteter. Maten var nydelig, Provencekrydderet satte et diskret men bestemt sørfransk preg på måltidet, og det både så og hørtes ut som at vin og mat passet meget godt sammen. Det var da også mange som begynte å prate om og drømme om en vintur med gode venner som en fast(ere) del av fremtiden.
klikk på bildene for å få dem større

Joda, et godt nytt vinår ligger foran oss! Og starten gjør at vi allerede gleder oss til neste treff!

Her kan du lese litt mer:

Ingen kommentarer: