fredag, april 11, 2008

Ost & vin

Selv om påsken for lengst var unnagjort, var det fremdeles kåper, frakker, skjerf og hansker som fylte garderoben på Odd Fellow. Vi har lagt en lang og kald senvinter bak oss, men den erter oss fremdeles med sitt nærvær.



Vel inne fant vi varmen raskt, og både salong og korridorer vrimlet av spente vinicolere. Da vi satte oss ved bordet, gjorde jeg en rask opptelling og kom til ca 70 hoder. Om det var kveldens tema eller et rop på en forsinket vår vites ikke, men det er ikke ofte så mange deltar. Som vår formann sa det: ”Fullere har det aldri vært her før!”
Kvelden var viet ost. Og vin til ost. Men først og fremst ost.
En sprudlende foredragsholder fra Fredrikstad (Hans Petter Uleberg fra Matcompaniet) viste seg å sitte på ekte matglede og store kunnskaper om bordets gleder!
Uleberg startet med å utbasunere at ”ost og vin – en horunge” i vin- og matsammenheng. Han hadde heller ikke mye til overs for restauranters ostevogner, da det lett fører til at gjestene blander alt for mange ostetyper. ”Helvete på hjul” var hans karakteristikk av disse vognene. Hans anmodning til oss var å konsentrere seg om en ostefamilie, f.eks muggost og sette vin til det. Gjennom et interessant kåseri fortalte han om ost, ostefamilier, produksjonsmåter, kulturhistorie, reiser til himmelen eller like i nærheten (når vin og ost harmonerer 100 %) – ispedd sidesteg både her og der. Som at De Gaulle uttalte ”Hvordan styre et land som produserer mer enn 1000 oster?”
Vi fikk også teknisk innføring som at det brukes 8-10 liter melk til å produsere 1 kg ost – og at ost opprinnelig kun var en praktisk måte å konservere melken på. For å få god ost, må følgende parametere være på plass: a) En flink bonde med gode dyr b) osteprodusenten og c) ostemodneren, dvs en som kjøper fra de små produsentene. Importører som Matcompaniet er avhengig av å ha god kontakt med ostemodneren – det er av disse de kjøper ostene. Av smakstilsetninger er salt det mest vanlige. Dette gir salt- og kalkutfellinger i osten, noen ganger så mye at det kjennes ut som sand. For mer kunnskap om ost henviser jeg til Matcomaniets egne sider samt denne og denne.

Nå var tiden inne til å smake på ostene.
Fra kl 12 (ost med hull i)... Sainte Maure de Touraine (vin 1), Brillat Savarin (vin 2), Tallegio (vin 2), Gouda (vin 3), Parmigiano Reggiano (vin 3), Gorgonzola Piccante (vin 4)og Roquefort (vin 4).
Alle ostene foruten Gouda og Parmigiano fikk vi hvitvin til. Det så ut til at folk likte det de fikk, både i glass og på tallerken. Morsomt var det å kryssmake litt – å prøve en vin til en ost den ikke var beregnet til. Ikke tvil om at riktig kombinasjon er viktig.

Vi drakk følgende viner:
3005001 Sancerre Blanc 2006 Bernard Reverdy et Fils kr 169
4888201 Schlossböckelheimer Kupfergrube Reisling Spätlese Tr. 2005 Schäfer Frölich 230
4970001 Barbaresco Serraboella 2004 Cigliuti kr 433
4557001 Jurancon La Quintessence 2004 Bru-Bache kr 278

Etter smakingen hadde vi en liten pause hvor noen benyttet anledning til å kjøpe en fin bok om Italiensk matlaging. Den kan anbefales! Vel tilbake på plass ble det servert ovnskokt laks med hummersaus, poteter og brokkoli. Sancerre ble servert i glassene. Jeg registrerte at mange satte stor, stor pris på maten denne kvelden! Det er dessverre ikke noe bilde av maten, da fotografen ved en feiltakelse byttet om rekkefølgen på fotografering og spising...
Og helt til slutt, ikke server stangselleri til ost… Prøv heller noe søtt som aprikoser, solmodne tomater og lignende.
Her kan du hente ned litt informasjon om osten vi fikk smake på:

Ingen kommentarer: