fredag, mai 30, 2008

AAC – All about Chardonnay

30.mai - endelig en riktig varm sommerkveld! I blogredaktørens fravær er referatet skrevet med god hjelp av Morten og Dagfinn. En stor takk til dere!

Det var 25 tilstede, 23 medlemmer og 2 gjester som gjerne vil bli medlemmer!
Jon Lindal, varefaglig rådgiver fra Vinmonopolet guidet oss på en lettfattelig og
oversiktlig måte rundt i verden, slik at vi fikk smakt på Chardonnay fra Australia, USA og Frankrike. De to første, fra USA og Sør-øst Australia hadde tydelig og typisk Chardonnay lukt, men den tredje, fra Frankrikes område Jura, hadde en meget spesiell aroma, som for flere (de fleste?), ikke falt i smak. Noen mente at de hadde vurdert å sende denne flasken tilbake, hvis de hadde blitt servert den på en resaurant. Den fjerde vinen derimot, viste seg å være en ganske typisk Chadonnayvin, ikke for mye smak her, men allikevel en vin som burde gå fint til ikke for smakfulle sjøretter. Til maten fikk vi servert kveldens femte vin, av flere utpekt som den beste hvitvinen denne kvelden. Den var kraftigere enn nr 4, fatlagret som den var og passet utmerket til kyllingen vi fikk servert fra Martins kjøkken!
Lokalene til Odd Fellow var ikke varmere enn at alle følte seg vel og praten gikk rundt bordet som den pleier, og skal, på våre møter! -MU

Mange mener at Chardonnay-druen har fått for stor plass blant de hvite druene. I USA er det blitt en aksjon kalt ABC, som står for: Anything but chardonnay. Det blir hevdet at cahardonnay-druen fortrenger regionale og lokale druetyper. Den dyrkes og trives mange steder, og gir vin av ulik karakter. I vinmonopolets informasjonsblad Vinbladet var det i nr.2-08 en artikkel om chardonnays mange ansikter skrevet av nettopp Jon Lindahl. Til chardonnay kan en velge mat av høyest forskjellig slag.


Teksten nedenfor er sakset fra kveldens utdelte "smaksnotater" med Dagfinn Røeds subjektive smaksnotater (i kursiv):

Smaksnotater

46516 Bonterra Chardonnay 2005, kr 157
Vinmarkene ligger langs Russian River som gir en svalende og temperaturutgjevnende effekt. Bruker ny fransk eik, økologisk dyrkede druer, også sertifisert økologisk. Varmt klima.
”litt for mye eikesmak først – litt for mye syre på slutten. Relativt fyldig smak. Typisk amerikansk (sødmefylt). Relativt lang ettersmak. Typisk fatsmak.”

2545 Lindemans Bin 65 Chardonnay 2007, kr 105

Fra en rekke vinmarker i Sørøst-Australia. BIN 65 Chardonnay kommer fra vinmarker i Padthaway og Barossa Valley i delstaten South-Australia og Sunraysia i Victoria samt Hunter Valley i New South Wales. Størst andel av vinen stammer fra Padthaway. Varierende klima fra ganske kjølig i høyden til varmere lavland. Kunstig vanning. Det brukes fat, både amerikansk og fransk. Kanskje også chips? Når det står Chardonnay på en australsk vin betyr det at det minimum har 75 % Chardonnay. I tillegg finner vi Sauvignon Blanc, Verdelho pluss små mengder Semillon i denne vinen.
”Moderat. Mais-aroma? God. Relativt mye nese – relativt lite ettersmak. Typisk australsk vin – nybegynnervin?”

49364 Tissot la Mailloche Chardonnay 2005, kr 230
Enkeltvinmark la Mailloche. Biodynamisk dyrket og sertifisert av Demeter. Tissot søker naturvin med terroiruttrykk. Naturlig gjær fra druene, minimal svoveltilsetting. Jura har mye kalk og fossilt jordsmonn fra juratiden, derav navnet på området. Likt om ikke kjøligere klima enn Chablis. Kan ha en viss flor-karakter, men har ikke flor. Flor kan minne om blomkål, loff, gouda. Skyldes et sopplag som dannes i fatet.
”Serveres til blomkålsuppe? Fisk/sjømat med kraftige sauser. Meget sær vin! Moden – røkaktig preg. Underlig vin – artig rakker! En vin for spesielt interesserte.”

45970 William Fèvre Petit Chablis 2006, kr 147
Petit Chablis fra områdene rundt Chablis. Ingen fatlagring. Tilnærmet økologisk uten å være sertifisert. Jordsmonnet består av Portland-kalk, ikke kimmeridge-kalk som i Chablis. Gir ikke like fin mineralitet og modning av druene som i Chablis. Kan gjøre gode kjøp, blant annet denne. Typisk aroma med eple, sitrus og litt kalk.
”Ikke fat. Mineralitet (kalk-kritt sjøaktig (østers)). Sjømat (blåskjell, østers, krabbe! og steinbit). Slank vin."

47723 Vincent Girardin Rully 1.er Cru la Pucelle 2006, kr 200
Rully ligger ganske høyt over havet, men langt sør i forhold til Chablis. Gir litt kraftigere vin, høyere modning og ikke så mye eleganse som i Chablis, men mer kraft. Fatlagret ett år med de døde gjærcellene som kan gi en litt smøraktig aroma og kremet tekstur. Kan forårsake forsinket oksidasjon ved lagring. 30-50 % nye fat.
”Til maten. Den beste!”



Maten: Jo, den var av sedvanlig topp kvalitet. Livechekylling med ny-poteter og en deilig seng av asparges , med en dose rotpurè. Smakte veldig bra til vinen!.-DR

Som alltid kan du klikke på bildene for å få dem større.

Ingen kommentarer: